Bakuchiol - godny i lepszy następca retinolu?

kuracja przeciwzmarszczkowa
Bakuchiol został niedawno okrzyknięty ultraskutecznym składnikiem, który miałby być następcą retinolu. Czy faktycznie substancja ta jest warta aż takiej apoteozy?


Kilka słów o zastosowaniu retinolu w kosmetologii

Retinol, czyli pochodna witaminy A, jest stosowany jako nieodłączny składnik preparatów walczących ze zmarszczkami, przebarwieniami i im podobnymi oznakami starzenia się skóry. Udowodniono, że stymuluje on regenerację jej komórek. Efektami tego są spłycenie i wygładzenie zmarszczek, wyrównanie kolorytu cery, a nawet niwelowanie drobnych blizn. Dlatego retinol zyskał szerokie zastosowanie w kuracjach typu anti-aging i przeciwtrądzikowych. Wspomagany witaminą C, zwiększa on elastyczność i miękkość skóry, co ostatecznie przekłada się na jej zdrowy wygląd.

Skąd się wziął bakuchiol?

Bakuchiol to w pełni naturalna, bo pozyskiwana z jadalnych nasion indyjskiej rośliny, substancja. Produkowany jest on w babchi (Psoralea corylifolia), której nazwę w języku polskim można zaleźć pod wdzięcznym zapisem babćia. Roślina ta występuje w Indiach, Sri Lance oraz na Półwyspie Arabskim i tu zaczyna się historia bakuchiolu związana z medycyną. 

Co ma do retinolu bakuchiol?

Strukturą chemiczną bakuchiol przypomina retinol. Podobieństwo to objawia się również we właściwościach. Ostatnie odkrycia, dotyczące bakuchiolu, nie są jednak pierwszymi w historii. W Indiach i Chinach już wieki temu był on używany w leczeniu i niwelowaniu chorób skórnych, zwłaszcza o charakterze zapalnym. Obecnie bakuchiol ze względu na swoje kojące i naprawcze działanie wobec komórek skóry, coraz częściej trafia do składu kosmetyków odmładzających i przeciwtrądzikowych. Jego działanie jest tak skuteczne, że zaczyna być on traktowany nawet jako alternatywa dla antybiotykoterapii, czy stosowania retinoidów.

lek na trądzik

Dlaczego bakuchiol jest lepszy niż retinoidy?

Retinoidy są wykorzystywane w leczeniu trądziku o ciężkiej postaci. Stosowane doustnie czy miejscowo i tak miewają poważne działania niepożądane. Są to między innymi przesuszenie skóry oraz zapalenie spojówek. Substancje te są skuteczne wobec trądziku, ponieważ działają przeciwzapalnie, hamują produkcję i wydzielanie łoju nawet do kilku miesięcy po zakończeniu terapii. Spowalniają one także namnażanie bakterii Propionibacterium acnes, które żerują na łoju i przyczyniają się do rozwoju trądziku.


Bakuchiol może je jednak zastąpić, gdyż stymuluje on delikatne złuszczanie martwego naskórka i reguluje pracę gruczołów łojowych. Oznacza to, że pozbywa się on pożywki dla bakterii oraz zaradza przyczynie trądziku. Łagodzi on przy tym podrażnienia i usuwa przebarwienia cery. Ponadto bakuchiol nie ma właściwości fotouczulających, które posiada retinol. Dlatego przeciwdziała on dodatkowo negatywnemu wpływowi promieniowania słonecznego.

Jaka jest przyszłość bakuchiolu?

Po przeprowadzeniu licznych badań, bakuchiol okazał się być związkiem bezpieczniejszym od retinolu, a jego stosowanie wolne jest od skutków ubocznych. Ze względu na jego fenomen, analizy laboratoryjne jeszcze trwają, ale już jest on substancją niezwykle pożądaną w kosmetologii, dermatologii i medycynie estetycznej. Wydaje się, że niedługo może on całkowicie wyprzeć retinol we wspomnianym powyżej zakresie zastosowań.


Opracowanie: 



Źródło:
Zhao LH, Huang CY, Shan Z, Xiang BG, Mei LH (2005). "Fingerprint analysis of Psoralea corylifolia by HLPC and LC-MS". J Chromatogr B. 821 (1): 67–74. doi:10.1016/j.jchromb.2005.04.008

Photos Selected by freepik

Komentarze

Popularne posty z tego bloga